In het verleden was het een normale strategie om een maatschap op te richten waarvan de blote eigendom van de deelbewijzen aan de kinderen werd geschonken via de tussenkomst van een Nederlandse notaris. Bij overlijden van de ouders werden de kinderen dan gratis eigenaar van de volle eigendom.
Het gaat om interesten, dividenden, huurinkomsten,... Meerwaarden daarentegen zijn niet belastbaar zelfs indien ze in de statuten van de maatschap onder het winstbegrip werden opgenomen.
En nu wordt het natuurlijk heel verwarrend indien men dit niet in detail opvolgt.
Voorbeeld: in de statuten staat dat elke aangroei van het vermogen van de maatschap als winst moet beschouwd worden.
Veronderstel dat deze aangroei bestaat uit: dividenden, interesten, meerwaarden en minderwaarden als gevolg van aankopen en verkopen van aandelen en meer- en minderwaarden ten gevolge van koersschommelingen op balansdatum.
U zal er dan moeten voor zorgen dat minstens de dividenden en interesten uitgekeerd worden naar de vruchtgebruikers.
Boekhoudkundig en juridisch is dit natuurlijk de grootste onzin. Veronderstel dat je 100 dividenden hebt genoten en dat je 150 hebt verloren op de verkoop van een aandeel. Dit betekent dat je boekhoudkundig een verlies hebt van 50 maar dat je toch 100 zal moeten uitkeren. Hoe dat moet geboekt worden is een groot vraagteken.
Hoe juridisch en fiscaal absurd dit allemaal ook maar is en misschien zelfs onwettig, het is niet aan ons om met het vermogen van onze klanten risico te lopen.
Wij raden hen dan ook twee pistes aan:
1. Juiste beleggingen kiezen
Zoals gezegd zijn meerwaarden niet belastbaar. Wanneer u dus kiest voor kapitaliserende beleggingen gaat u niet onder de gevolgen van dit nieuwe standpunt vallen. Om deze dan uitkeerbaar te maken zal u waarschijnlijk uw statuten moeten laten aanpassen.
2. Gedetailleerde boekhouding
Heeft u toch beleggingen die burgerlijke vruchten opbrengen dan zult u ervoor moeten zorgen dat deze systematisch worden overgeheveld naar uw privévermogen of zal u ze tijdelijk reserveren op een aparte rekening om ze dan, voor uw overlijden, in één keer uit te keren.
In haar voortdurende drang om fiscale planningen te ontmoedigen heeft Vlabel een heel discutabel standpunt ingenomen over de belastbaarheid van burgerlijke vruchten in een maatschap.
Dit standpunt gaat in op 01 juni 2017 en treft alle planningen met een burgerlijke maatschap waarin geldbeleggingen of effecten zitten.
Om aan deze maatregel te ontsnappen kan u uw beleggingsstrategie aanpassen of ervoor zorgen dat uw maatschap een zeer gedetailleerde boekhouding bijhoudt en zorgt voor de nodige (boekhoudkundige) uitkeringen van de burgerlijke vruchten.
Laat minstens uw statuten nakijken door boekhoudkundig geschoolde specialisten teneinde uw winstbegrip zo eenvoudig en efficiënt mogelijk te omschrijven.
Dit nazicht, alsook de boekhouding van een maatschap, valt onder de expertise van onze mensen van onze personal afdeling. Mocht u vragen hebben contacteer hen dan gerust over deze materie.
Contacteer ons