Dit boek geeft aan de cijferberoepers, juristen en financiële planners die begaan zijn met de toekomst van deze mensen een antwoord op de vraag: hoe moet het verder met hen als de ouders of de partner er niet meer zijn? Zij vinden in dit boek niet alleen het antwoord op deze vraag maar ook heel wat uitgewerkte cijfervoorbeelden in verband met het nieuwe erfrecht.
Om het geheel begrijpbaar te maken, is het boek opgedeeld in twee delen.
In een eerste algemeen deel bespreekt de auteur de basisbegrippen die nodig zijn als opstap naar het ‘gespecialiseerde' deel. Via diverse cijfervoorbeelden licht Rudi Mattheus het effect toe van het nieuwe erfrecht.
In het tweede deel staat de problematiek van de zorgpersonen centraal. Hij bekijkt in detail welke oplossingen er in de praktijk bestaan en in welke mate die effectief hun doel bereiken. Met dit boek moet het voor familiale financiële planners mogelijk zijn om een gefundeerde strategie uit te werken die tegemoet komt aan de verzuchting van de ouders of de partner van de kwetsbare persoon.
Rudi Mattheus is al dertig jaar actief binnen de fiscaliteit en accountancy. Sinds enkele jaren specialiseert hij zich in de familiale planning. Als Master in de Personal Finance en erkend adviseur vermogens- en successieplanning is hij de jongste jaren sterk betrokken bij de problematiekvan de familiale planning voor kwetsbare personen. In dit kader heeft hij zelf een unieke stichting van openbaar nut, de AXIS Stichting, opgericht die een leemte opvult binnen het landschap van de betaalbare juridische oplossingen voor deze doelgroep. Hij was ook gastdocent aan de EHSAL, de KU Leuven en het BIBF en is regelmatig spreker op seminaries rond vermogens- en successieplanning voor notarissen en cijferberoepers. Hij is lid van de adviesgroep die ondersteuning biedt bij de ontwikkeling van de Successierekenaar en schrijft de begeleidende teksten.